- Forum
- /
- Poprzednie oferty
- /
- 1 zatokowy serwer multimedialny ZyXel – oglądaj filmy HD w dowolnym miejscu w domu!
| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| iBOOD |
# Dodano: 03-02-2012 00:00
1 zatokowy serwer multimedialny ZyXel – oglądaj filmy HD w dowolnym miejscu w domu!Nie można zaprzeczyć, że komputery oraz współdziałające z nimi urządzenia stają się coraz mniejsze, podczas gdy dane i programy stają się coraz obszerniejsze i do ich przechowywania potrzeba coraz więcej “przestrzeni”. Sprawia to, że ciągle poszukujemy rozwiązań, które pozwoliłyby na bezpieczne przechowywanie i udostępnianie plików stanowiących nasze cyfrowe wspomnienia oraz drogocenne zasoby. Dzisiejsza propozycja iBOOD wychodzi naprzeciw tego typu potrzebom. ZyXEL NSA310 to 1 zatokowy serwer mediów z mocnym procesorem i wydajną pamięcią służący do jednoczesnego transferu i backupu plików oraz streamingu multimediów w jakości HD. NSA310 przesyła pliki w jakości 1080p HD do różnych urządzeń typu UPnP i DLNA w całym domu (m.in. Microsoft XBOX360, Sony PS3, SqueezeBox czy DLNA TV). Urządzenie działa jako serwer eMule/BitTorrent/FTP, ułatwia strumieniowe przesyłanie oraz współdzielenie muzyki i zdjęć. Jeśli chciałbyś wykonać kopie zapasowe zdjęć i filmów przechowywanych na kamerach, smartfonach czy pamięciach masowych USB nic trudnego – wystarczy, że podłączysz te urządzenia do portu USB NSA310 i wciśniesz przycisk kopiowania/synchronizacji. Funkcja automatycznego wysyłania plików pozwala na umieszczanie zdjęć i filmów na Flickr, YouTube i innych portalach społecznościowych. Intuicyjny interfejs użytkownika umożliwia przeglądanie miniatur oraz odtwarzanie pokazu slajdów poprzez przeglądarkę internetową. NSA310 pozwala też na tworzenie list odtwarzania i wykorzystywanie ich w charakterze oprawy muzycznej podczas pokazu slajdów. Funkcja automatycznej klasyfikacji plików zPilot ™ organizuje pliki multimedialne za pomocą metody drag-and-drop. Po zainstalowaniu oprogramowania zPilot™ na komputerze będziesz mógł przeciągać pliki i foldery na widniejącą na pulpicie ikonę zPilot™ – zostaną one automatycznie rozpoznane i umieszczone w odpowiednim folderze ulokowanym na NSA310! Nowa funkcja Wake-on-LAN pozwala na włączenie NSA310 i uzyskanie dostępu do przechowywanych na nim plików z dowolnego miejsca o dowolnej porze – nawet, gdy urządzenie jest wyłączone. Funkcja hibernacji wewnętrznego dysku twardego umożliwia automatyczne wyłączenie dysku, jeśli przez pewien czas nie dokonuje się transmisji danych. Funkcja zarządzania zasilaniem pozwala na automatyczne włączanie i wyłączanie serwera w oparciu o Twoje zwyczaje użytkowania oraz wymagania w zakresie oszczędności kosztów i energii. Jeśli szukasz urządzenia, które zapewni bezpieczeństwo Twoim multimedialnym kolekcjom oraz cyfrowym wspomnieniom i pomoże Ci dzielić się nimi z najbliższymi, ZyXel NSA310 jest tym, czego potrzebujesz!
![]() |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 00:01
1 zatokowy serwer multimedialny ZyXel – oglądaj filmy HD w dowolnym miejscu w domu! Zamiast: 449,00 zł Teraz! 164,95 zł + (29,95 |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 18:28
Witam, Cena z dyskiem 500GB jest mocno konkurencyjna, docelowo chciałbym z większym dyskiem – kod może mnie przekonać.
|
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 21:46
Ale tutaj jest (a już właściwie było) bez dysku |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 00:02
Byłbym zainteresowany zakupem. Czy jest szansa otrzymania kodu na darmowa wysylke ? |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 00:17
MEGAUPLOAD DOWNLOAD trochę nieaktualne :p |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 00:20
Niestety ;( |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 00:27
Mam NSA310 (4.22(AFK.1)) i nie ma czegoś takiego jak – “Harmonogram uruchamiania/zamykania/ponownego uruchamiania” jedynie ponowne uruchomienie albo wyłączenie o danej godzinie. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 07:33
A działa ci to ? Mi tylko się wyłącza ale ponownie się nie chce załączyć o danej godzinie |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 12:31
Działa mi wyłącznie albo reset o ustalonej godzinie opcji uruchaminia nie mam …. Włączam poprzez WOL ale trochę z tym zachodu. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 00:31
Co z napisami? Serwer był już na iBoodzie, w ostatnim komentarzu użytkownik napisał, że nie serwer nie uruchamia filmów z napisami. Droga administracjo, proszę o kod na darmową przesyłkę na pocieszenie ;) |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 02:29
Potwierdzam, i sam Zyxel także potwierdza, że ten serwer nie wspiera napisów – tłumaczą się tym, że napisy nie są standardem w odniesieniu do DLNA. Dopiero jak zestawić ten serwer z drugim multiboxem Zyxel-a DMA-2500 to napisy są wspierane, ale to tylko z tego względu, ze komunikacja pomiędzy tymi urządzeniami odbywa się poza strumieniem DLNA (po sambie czy innym standardzie wymiany plików)… Moim zdaniem powyższe dyskwalifikuje to urządzenie jako przydatne do kina domowego, chociaż niektórym napisy nie są do szczęścia potrzebne ;) Poza tym marny support. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 07:37
Warto dodać, jeśli ktoś posiada filmy DVD na dysku to po DLNA nie można zmienić języka filmu i napisów. Gdy podłaczy dysk przez USB w TV to taką możliwość mam a przez ZyXEL nie. TV to samsung |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 07:34
Aby działało DLNA i BitTorrent musi być włożony dysk twardy. Gdy jest podpięty dysk po USB te usługi nie działają. Kupiłem ostatnio jak był na iboodzie. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 08:04
Koledzy zastanawiałem się nad jakiś najtańszym serwerem plików miałem już upatrzonego zyxela nsa210 na allegro za ok 250zł ale teraz pojawiły się watpliwości. Niby ten model jest wyższy a co za tym idzie powinien być lepszy mieć więcej funkcji itp? Co lepiej wybrać tamtego czy ten wynalazek. Ogólnie to szukam takiego urządzonka, żeby ściagać pliki na lapku potem jest przez sieć przesyłać do niego a z tamtad przez kabelkiem do tv bo wkurza mnie już to przenoszenie stale dyskow z od kompa pod tv. Na tv ogladam tylko filmy mkv nic wiecej czy bedzie mi to dzialać? Przez zewnetrzny dysk dziala normalnie moge zmienic jezyk i inne opcje jakie sa dostepne w filmie. Czy to da sie podlaczyc pod ps3? zeby np z niego szczytywac gry jak z dysku zewnetrznego? czy moze lepiej cos innego kupic albo poczeka? |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 08:05
Zakupiłbm gdyby kod ocieplił mi trochę mroźny klimat za oknem:-) |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 08:11
zastanawia mnie jedno…. jest to niby model nsa310, ale cos specyfikacja jest inna niz na stronie producenta: http://www.zyxel.pl/web/news_news.php?sqno=519 np obsluga dysku do 3gb, ktos moze sie wypowiedizec na ten temat?? to jest jakas nowsza wersja tego modelu czy o co chodzi? |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 08:14
chcę zamówić tego więcej niż jedną sztukę, ale przydał by się darmowy kod na wywysłkę :) dla stałego klienta czemu nie ? :) … |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 08:32
gdyby ktos chcial kupowac z dyskiem 500gb to taniej wychodzi na allegro. zyxel+dysk –380zl sam dysk 500gb kosztuje 320zl + oferta ibood 190 = 510zl |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 11:47
Nie tylko na allegro, to jest nowa promocja zyxela: http://zyxel.pl/web/news_news.php?sqno=522 U każdego dystrybutora można taki zestaw dostać. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 12:24
No tak, jak ktoś nie ma dysku to jest to kusząca propozycja: 200zł za 500GB WD. Ja akurat mam dysk w zwykłej obudowie i chętnie go przełożę do takiego cudeńka. A w cenie sprzętu bez dysku oferta iBood jest bezkonkurencyjna. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 09:24
ponowię swoje pytanie z dnia 30.11.2011 : koledzy! a działa na nim usługa rsync (serwer dokładnie)? albo można jakoś dograć ? bo nie dostałem wtedy jasnej odpowiedzi. Wg togo co sam się dowiedziałem – nie ma tej usługo wprost dostepnej. Edited by: A N N A |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 10:07
Pewnie wiąże się to z utratą gwarancji, ale… można wgrać debiana |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 12:36
Z tego co się orientuje nie ma, oficjalnie jest coś takiego jak zsync i działa na tym samym porcie. Generalnie nie udało mi się połaczyć kompa z rsync z tym zsync ale można ściągnąć FFP-stick wgrać na pendriva, pendriva wsadzić w Zyxela wtedy odpala się “kolekcja aplikacji” dodatkowych dostępnych przez SSH itp. wtedy dograsz ręcznie rsynca |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 09:44
Pytanie do uzytkownikow, jak jest z tym automatycznym uruchamianiem i wylaczaniem, czy moge ustawic tak aby uruchamial sie o konkretnej godzinie, kiedy wracam z pracy i zasypial na noc? |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 14:51
U mnie tylko działa wyłączanie – gdy mam ustawione wlaczenie o konkretnej godzinie NAS nie reaguje :/
|
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 09:47
Czy mozna w nim sformatowac dysk (w jakim systemie plikow), czy musi byc sformatowany przed instalacja w urzadzeniu. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 11:37
Podczas instalacji dysk zostanie sformatowany automatycznie. System plików dla dysku wewnętrznego jest podany w specyfikacji: XFS. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 12:51
Hehe, sprawdziłem specyfikację na stronie producenta i tam jest ext4. Panowie admini, skąd kopiujecie specyfikację? http://www.zyxel.com/products_services/nsa310.shtml?t=p
Edited by: A N N A Informacje podane w specyfikacji pochodzą od producenta. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 10:09
Pytanie do tych co kupili wcześniej. Jak głośne jest to urządzenia? Cały sprzęt od internetu mam w sypialni nie będzie to bardzo przeszkadzało? |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 12:29
U mnie coś tam on ciągle “mieli”, więc nie chciałbym przy nim zasypiać:) Jednak nie wyobrażam już sobie życia bez sieciowego dysku twardego, więc zawsze można go schować w jakieś pudełko, wytłumić, ale żeby się nie spalił…
|
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 14:53
U mnie słychać dysk ale jest on dość stary (80GB) Czasem denerwuje w nocy ale można się przyzwyczaić :)
|
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 17:41
Dobra kupiłem dzięki za odpowiedzi. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 10:39
W danych technicznych piszą o pamięci DDR2 256MB. Ktoś się orientuje czy jest to kość, którą da się wymienić na większą? |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 11:33
Nie da się wymienić, kości są wlutowane w płytę. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 15:25
Można przelutować :) |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 11:41
Dzięki za odpwiedź :) Szanowni Administratorzy: Przyłączam się do prośby o kod rabatowy. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 11:55
Witam serdecznie, A może i ja bym się załapał na kod rabatowy – tak dla dokonania wiekopomnego – pierwszego swojego zakupu na Ibood?
|
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 12:14
Witam To jak, będzie ten kod ? To może i ja bym się skusił na zakup. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 12:26
A może ktoś wie jak to z tym SATA jest? Czy SATA w dyskach 2,5 i 3,5 to jest to samo? Innymi słowy: czy da się włożyć do tego urządzenia dysk 2,5″ (bo akurat mam), ew. z jakimiś sankami mocującymi? |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 12:44
Zobacz zdjęcia z tej strony: http://goo.gl/Lhn0b |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 12:49
SATA jest takie samo, ALE jest inny rozstaw śrubek mocujących i ramka MUSI być przystosowana do montażu dysków w obu rozmiarach. |
|
|
#
Dodano: 03-02-2012 22:34
słuchajcie, jestem zielony w tych sprawach a szukam dysku sieciowego. mam na chacie siec wifi, stacjonarnego pc i lapka, odtwarzacz multimedialny też po wifi. ściągam trochę filmów z torrentów (póki jeszcze można ;)), itp.. czy ten prościutki sprzęcik będzie odpowiedni dla mnie?? czy warto kupić jakiegoś wypasa i przeczytać grubą instrukcję by go podłączyć? |
|
|
#
Dodano: 09-02-2012 00:22
wyslali juz komus? |
|
|
#
Dodano: 10-02-2012 16:22
Niby mieli wysyłać 8 lutego, ale cisza jak makiem zasiał… |
|
|
#
Dodano: 13-02-2012 22:48
Doszło :) Z dlna to jak w internecie, na szczęście zyxel zmienia serwer neidługo więc może będzie lepiej. Działą świetnie, chociaż wiatraczek do najcichszych… nie należał. Funplug i skompilowanie hdparma pomogły na odgłosy i temperatury samsunga w środku. Jak na razie – geniusz, zobaczymy czy się spisze jako time machine/backup zdjęć :) |
|
|
#
Dodano: 13-02-2012 23:54
Mój też doszedł, ale chyba będę reklamował, bo widać, że był grzebany. Po zdjęciu pokrywki brakuje 2 wkrętów, ta płytka ma rysy, jeden wkręt całkiem krzywo wkręcony i rozwiercony jakby ktoś się znęcał śrubokrętem. Na pudełku przekreślona nalepka 2TB, więc pewnie wyciągali z nich dyski. Sam sprzęt działa, ale przy zakupie nic nie było że to refubrished i grzebane. Fakt DLNA jest ograniczony, ale wystarczy włączyć NFSa, następnie na tv (o ile się ma tv samsunga) włączasz najpierw telnet a potem montujesz ten zasób NFSa jako virtualny usb i w playerze samsunga masz wszystkie udostępnione udziały tak jakby NAS był ogromnym USB. Sprawdziłem to i działa i z napisami i można olać DLNA. Z NFS jeszcze jest inny problem ścieżek, ale to już nie na te forum myślę. |
|
|
#
Dodano: 14-02-2012 00:34
a to mój podobnie – nic nie brakowało, ale frontem to chyba się ktoś podcierał. Pewnie ślad po tych 2tb z opakowania:) Z nfsem to niestety nie sprobuje – tv sony, ale to co sie na konsoli/tv nie zdekoduje to poczeka na rapsberry pi.
Ze ściezkami nfs sobie poradziłem – cfg nfs jest w /i-data/{cyferki}/.zyxel/zy-pkgs/etc/exports – odpowiednie przycięcie ścieżki i już cały dysk dostępny jak po sambie, kwestia przemontowania. |
|
|
#
Dodano: 14-02-2012 09:54
Dzięki, dziś sprawdzę bo wczoraj miałem za mało czasu, aby pobawić się ffp. Co to Rasberry to nawet myślałem aby to na nim odpalić NASa z dyskiem w kieszeni USB, ale karta 100Mbit jest jednak sporym ograniczeniem. |
|
|
#
Dodano: 17-02-2012 23:27
Download 300Mbps po CIFS Upload 333 Mbps po CIFS Download 120Mbps z FTP Upload 95 Mbps na FTP w tej cenie całkiem szybko i sprawnie to się odbywa, także można polecić tego NASa … torrenty też chodzą ok, aczkolwiek problem będzie jedynie z polistrackerem ;), reszta działa jedynie z reklamowanych ficzersów kiepsko lub w ogóle nie działa ściąganie z megaupload itp bliźniaczych serwisów dodatkowo nie działa ściąganie pakietów z sieci (po prostu ich nie ma lub ew trzeba szukać gdzieś na forach, o ile takowe są)
|
|