- Forum
- /
- Poprzednie oferty
- /
- HTC Flyer z Android i technologią HTC Scribe – król wśród tabletów!
| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| iBOOD |
# Dodano: 15-02-2012 00:00
HTC Flyer z Android i technologią HTC Scribe – król wśród tabletów!HTC Flyer to przenośny 7 calowy tablet z cyfrowym piórkiem, który potrafi o wiele więcej, niż możesz sobie wyobrazić. Od tworzenia prawdziwych dzieł sztuki jednym tylko pociągnięciem pędzla, do sporządzania multimedialnych notatek, a nawet podpisywania cyfrowych dokumentów – Flyer sprawi, że będziesz mieć kontrolę w każdej sytuacji. Z funkcją streamowania filmów za pomocą jednego tylko dotknięcia palca, HTC Flyer zamieni każdą chwilę w coś wyjątkowego. Jest to pierwszy tablet oferujący innowacyjną interakcję piórkiem. Daje ona możliwość rysowania, malowania, pisania, podpisywania dokumentów, a nawet retuszowania zdjęć. Pozwala nawet na zaznaczanie wybranych fragmentów tekstu (wszystkie oznaczenia będą zestawione po zakończeniu czytania). HTC Flyer umożliwia dodanie podkładu głosowego do historyjki obrazkowej, którą tworzysz w domu. Pracuj lub baw się – w obu przypadkach doświadczysz prawdziwej magii! Tablet ten sprawi, że nic Ci nie umknie dzięki funkcji HTC Notes. Możesz dodawać zapiski, zdjęcia oraz dźwięki do swoich notatek. Możesz nawet łączyć notatki z wydarzeniami w kalendarzu – w ten sposób Twój kalendarz przeobrazi się w multimedialne archiwum przechowujące informacje o spotkaniach oraz wydarzeniach, w których przyszło Ci brać udział. A z funkcją Timemark możesz wybrać dowolny moment ze spotkania i odsłuchać nagrany materiał – unikniesz tym samym mozolnego odszyfrowywania sporządzonych notatek. Unikalna konstrukcja typu unibody wygląda naprawdę wspaniale i jest wyjątkowo solidna, a co nie mniej istotne, waży nie więcej niż przeciętna książka. Przeglądaj strony internetowe mając otwartych wiele okien jednocześnie i korzystając z narzędzia pozwalającego na szybkie podglądanie Wikipedii, YouTube lub słownika. 7 calowy wyświetlacz jest wręcz idealny do przeglądania stron internetowych lub oglądania filmów. Tablet wyposażono w 1.5 GHZ procesor, Android 2.3, a także najnowszy Adobe Flash oraz obsługę HTML5 dla płynnego odtwarzania filmów; co więcej zainstalowano w nim aparat 5 MP z auto focus, oraz frontowy aparat 1,3 MP służący do wykonywania zdjęć portretowych lub kręcenia filmów. Ale to nie koniec! HTC ogłosiło niedawno, iż niebawem dostępna będzie aktualizacja do systemu Android 3.2. HTC Flyer: wyjątkowa elegancja i duży ekran o wymiarach na tyle skromnych, by móc zabrać go ze sobą wszędzie tam, gdzie życie Cię poniesie!
![]() |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 21:29
Kolego, wybierz opcje “przelew bankowy” i dokonaj jutro przelewu z konta firmowego. |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 22:51
O Jezu co stronę te same pytania… a idę o zakład, że większość z Was ma smartfona… jeżlei jest Android 2.2 wystarczy włączyć hotspota i po problemie z netem… :) Chyba, że ktoś chce typowo aby ciągle używać w nim internetu… to lepiej kupić coś droższego :D… z serii wystarczy trochę dołożyć do … a potem trochę do … no i w końcu warto … a tak naprawdę ostatnio wyszedł Asus Transformer Prime :D Ludzie to tablet poniżej 1000zł a wy chcielibyście aby on wam kawę rano robił i dzieci do przedszkola zawoził :D hmm… patrząc za okno można rozważyć użycia go jako łopaty do śniegu :) |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:05
czytałem komentarze , czytałem i nie ma co …kupione :) |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:24
Zastanawia mnie jedna rzecz: Układ Qualcomm Snapdragon MSM8255 jest tak zwanym rozwiązaniem „system on one chip”. Oznacza to, że najważniejsze podzespoły komputera – w tym przypadku jednordzeniowy procesor, układ graficzny oraz moduły GSM i UMTS – zostały zgromadzone w jednym chipie. Wynika z tego, ze brak GSM i UMTS może być blokowany programowo :) trzeba będzie się nim pobawić |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:28
i tak też jest. |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:29
Nie da sie. Mozna w tych 3G odblokowac rozmowy tylko. |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:30
Byłeś 1szy. Poczekamy moze sie cos zmieni :P XDA działa :) |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:32
Czyli, że niby ten slot jest tam fizycznie? Bez sensu |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:36
Dlaczego? Producenci wiele urządzeń blokują w ten sposób. Spójrz na wspomnianą wersję z 3G. Niby jest moduł GSM a nie można było dzwonić. No i oficjalnie nie można a chłopaki z XDA poprawili i na ich softach można. |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:39
właśnie, teraz pytanie czy dostęp do tego slotu jest możliwy i w miarę łatwy ? |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:43
No to teraz już zgłupiałem. Wersja bez 3G obsługuje normalnie karty SIM? Mogę sobie korzystać z Internetu mobilnego w niższej prędkości? |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:44
na stronie htc, nie ma o tym wzmianki, jest jedynie infrmacja o wifi i bluetooth |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:51
Ale gdzieś trzeba przecież włożyć kartę sim… |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:54
jeśli producent okroił funkcje tabletu o tego typu połączenia, to pewnie obudowa nie ma wyciętego miejsca na kartę sim (to tak mocno uogólniając) |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:57
No właśnie o tym napisałem … |
|
|
#
Dodano: 15-02-2012 23:58
wybacz, źle zrozumiałem : ) |
|
|
#
Dodano: 16-02-2012 08:12
To tez nie jest takie oczywiste. Wezmy pod uwage HTC HD7. Niby bez slotu na karte pamieci bo jest ukryta pod dolna zaslepka. Mozna zdjac i mamy karte. Te 16GB w HD7 to dokladnie karta 16GB. Jako ciekawostka. |
|
|
#
Dodano: 23-02-2012 12:44
Na sieci są zdjęcia rozmontowanego flyera w wersji tylko wifi. Widać tam, że nie ma fizycznie slotu na kartę sim. Są jedynie wyprowadzenia z płyty pod slot. Pytanie, czy po wlutowaniu złącza i wgraniu softu od wersji 3G coś by się ruszyło…. ale chyba nikt tego jeszcze nie próbował. |
|
|
#
Dodano: 22-02-2012 17:18
Tablet został dzisiaj wysłany :) |
|
|
#
Dodano: 22-02-2012 17:31
Też właśnie dostałem maila :) Szkoda tylko, że widnieje “1x EU plug 0,00 zł” więc pewnie oryginalna ładowarka nie będzie w naszym standardzie. Ciekawi mnie też czy w tablecie będzie język polski |
|
|
#
Dodano: 22-02-2012 18:37
Potwierdzam i ja dostalem potwierdzenie. Nie wiecie z jakiego państwa jest wysłana paczka, zastanawiam się na kiedy dojdzie. |
|
|
#
Dodano: 22-02-2012 21:49
Niemcy (konkretnie Dusseldorf albo jego okolice) Najlepsze jest to: |
|
|
#
Dodano: 22-02-2012 22:02
Czy u Was też w liście przewozowym jest podana waga 0.10 kg? Wygląda na to, że wysłali na razie tylko EU Plug, tablet waży przecież prawie pół kilograma? Edited by: Macky |
|
|
#
Dodano: 22-02-2012 22:15
Też, ale nie zwracałbym na to uwagi. Paczki UPS Standard są chyba w tej samej cenie jeśli ważą poniżej 1kg więc mogli wpisać byle co jeśli się na oko zgadzało. |
|
|
#
Dodano: 23-02-2012 11:19
Ja czegoś takiego nie mam ma tylko że list został wydrukowany i tak stoi od wczoraj. Dzwoniłem do UPS i ta paczka nie została jeszcze wysłana :(. Edited by: A N N A Prosimy o cierpliwość – zaktualizowanie systemu firmy UPS oraz aktywacja numeru przesyłki może potrwać do końca jutrzejszego dnia. |
|
|
#
Dodano: 23-02-2012 11:31
czyli pewnie i tak przed weekendem nie bedzie? |
|
|
#
Dodano: 23-02-2012 12:30
Możliwe, że będzie – w moim przypadku na stronie monitorowania widnieje przewidywany termin dostawy: piątek 24 lutego. Obecnie paczka znajduje się od 9 godzin w trasie z Langenhagen, więc możliwe, że jedzie już do Polski – na bieżąco sprawdzam :D Edited by: A D M I N |
|
|
#
Dodano: 24-02-2012 11:45
Paczka właśnie doszła. Dostałem osobno tablet w oryginalnym pudelku, przejściówkę na angielskie gniazdko i … karton w którym było to zapakowane… Czy naprawdę nic się nie da zrobić żeby te paczki były lepiej pakowane?! |
|
|
#
Dodano: 24-02-2012 13:22
Zgadzam się. Dobrze, że przejściówka nie jest zbyt cenna bo latała luźno. To zewnętrzne pudełko nie było zamknięte ani sklejone. Żeby coś wyjąć wystarczyło je otworzyć, zamknąć i nikt by się nie zorientował – dobrze, że HTC miał plomby na opakowaniu. Mam nadzieję, że tak huntowe boxy nie idą :) |
|
|
#
Dodano: 24-02-2012 12:16
Jeszcze pytanie, czy powinienem dostać do tego jakiś dowód zakupu? Bo niestety nic nie dostałem. Jak działa gwarancja skoro nigdzie nie ma daty zakupu? Edited by: A N N A Uprzejmie informujemy, że podstawą gwarancji jest faktura. Jest ona dostarczana każdorazowo – jest ona częścią integralną listu przewozowego. Aby wydrukować kopię faktury poprzez naszą stronę internetową, należy zalogować się na swoim koncie, a następnie wybrać zakładkę „Mój iBOOD” oraz opcję „Moje zamówienia iBOOD”. Otrzymają Państwo w ten sposób wykaz zamówień dokonanych na danym koncie. Po kliknięciu odpowiedniego numeru zamówienia, zobaczą Państwo ikonę drukarki, która umożliwi wydruk faktury. |
|
|
#
Dodano: 24-02-2012 15:22
Właśnie odebrałem przesyłkę, faktycznie bardzo słabo zapakowana. Czy dostaliście etui do tableta? U mnie brak, a w jednym z komentarzy na pierwszej admin stwierdził, że zestaw zawiera ów futerał. |
|
|
#
Dodano: 24-02-2012 15:28
Przepraszam, znalazł się pokrowiec :D Jest na spodzie “pokrywki pudełka” |
|
|
#
Dodano: 24-02-2012 16:06
Lepiej napiszcie jak wrażenia z obcowania z nową zabawką? :) Kupa recenzji za mną co prawda ale to nie to samo ;] Ja na swoją sztukę czekał będę do poniedziałku… |
|
|
#
Dodano: 24-02-2012 17:11
Panowie jak wrażenia z nowego sprzętu :). Mam parę pytań: Czy jest dostępny język polski? Czy ktoś aktualizował już do Androida 3.2 Honeycomb? Czy tablet sam widzi tą aktualizację i pobiera przez WIFI czy trzeba bawić się kablem? |
|
|
#
Dodano: 24-02-2012 19:58
Ja aktualizowałem, tablet sam widzi aktualizację, tylko najpierw trzeba pobrać dwie mniejsze aktualki. Język polski jest, jednak wybór państw dla języka polskiego to Wielka Brytania i Irlandia tylko, z tego co pamiętam. Ja mam natomiast inny dylemat. Mianowicie trochę mnie martwi szum z głośnika. Otóż za każdym razem kiedy odtwarza się dźwięk, nawet ten przy uruchamianiu tabletu głośniki trzeszczą.. Myślałem, że to może problem samych głośników, ale ten szum słychać także na słuchawkach. Brzmi on jeszcze chwilę po tym jak został odtworzony dźwięk.. Macie podobnie? Czy to u mnie jakaś usterka.. |
|
|
#
Dodano: 24-02-2012 20:01
a może ktoś rozkrecił obudowe i znalazl slot na SIM ? |
|
|
#
Dodano: 25-02-2012 08:41
Sprzęt dotarł :) – prezentuje się bardzo fajnie. Mam pytanie: Jak wygląda u Was kwestia pamięci wewnętrznej w tym tablecie? Zgodnie ze specyfikacją techniczną przedstawioną na pudełku tablet powinien posiadać 16GB pamięci wewnętrznej oraz 1GB pamięci RAM. U mnie po wejściu w Ustawienia->Pamięć wyświetla następujące informacje: Pamięć telefonu Całkowita pojemność 8,69 GB Dostępne miejsce 8,69 GB Pamięć wewnętrzna Dostępne miejsce 3,80 GB
Zastanawiam się jak to się ma do tych 16 GB o których mowa w specyfikacji? |
|
|
#
Dodano: 25-02-2012 10:38
U mnie to samo. |
|
|
#
Dodano: 25-02-2012 11:24
16GB masz podzielone na dwie części: pamięć wewnętrzną i pamięć tabletu. Jak widzisz pamięć tabletu jest u Ciebie pusta a w pamięci wewnętrznej już masz coś zajęte przez system i aplikacje. Pamiętajmy też, że “marketingowe 16GB” to 16000000000B=15625000kB=15258,9MB=14,9GB. Całkowite wolne miejsce: 8,69GB+3,8GB=12,49GB 14,9GB-12,49GB=2,41GB Wychodzi więc, że 2,41GB masz zajęte przez system i programy. |
|
|
#
Dodano: 25-02-2012 11:48
Czytam teraz niemieckie forum i tam jest nie zła zadyma. Ludzie dostali używane tablety z rysami a niektórzy bez akcesoriów. Czy wasze były nowe w zaplombowanym pudełku? Ludzie domagają się dosłania 8GB karty :) 15 euro rabatu. Podobno jest problem z marketem bo ceny są przeliczane na funty też tak macie? Lokalizacje ponoć można zmienić tym programem MoreLocale2 https://market.android.com/details?id=jp.co.c_lis.ccl.morelocale
|
|
|
#
Dodano: 25-02-2012 12:11
Wszystko zaplombowane, każde akcesorium w zamkniętej folii, bez żadnego śladu ruszania po wyjściu z fabryki. |
|
|
#
Dodano: 25-02-2012 12:06
Też przyszedł do mnie wczoraj, niestety nie było mnie w domu więc kolega odebrał, kurier nie zostawił listu przewozowego a w nim pewnie też była faktura jak czytam powyżej… i co mam teraz ścigać kuriera ? Czy ta kopia faktury z ibood wystarczy jako dokument do gwarancji ? Edited by: Macky |
|
|
#
Dodano: 25-02-2012 18:58
Witam, sprzęt dotarł niechlujnie zapakowany, na szczęście nikt nic nie ukradł. Wszystko w środku było zafoliowane i na miejscu. Co do faktury – była ona na kartonie pod folijką gdzie był list przewozowy – dokładniej na kartce lista przewozowego UPS jest nadrukowana fakturka. Kto robił upgrade na 3.2 – czy jesteście zadowoleni? Peace! |
|
|
#
Dodano: 25-02-2012 19:42
Ja czytalem ze ludzie nie sa zbyt zadowoleni po upgrade do HC , po pierwsze wylacza sie listwa przyciskow na obudowie flayera a zamiast tego pojawia sie na ekranie taka listwa . Jakie dokupujecie karty do niego ? ja mam w planach 32gb ale nie wiem czy brac class4 czy 10 i czy warto doplacac do class10 – czy jest zauwazalna wieksza predkosc ?
|
|
|
#
Dodano: 25-02-2012 20:50
Ja zamówiłem Sandiska mobile ultra class 6 ale ta karta ma lepsze osiągi niż karty klasy 10. Godnym polecenia są też nowe karty samsunga MB-MSBGA i patriota class 10 LX. Prędkość jest zauważalna np. przy odtwarzaniu filmów czy mapach w nawigacji. |
|
|
#
Dodano: 25-02-2012 21:02
W tablecie, telefonie czy odtwarzaczu mp3/4 według mnie nie warto dopłacać. Class 10 jest istotne do zapisu w kamerach FullHD. W kamerce którą mam producent podaje, że wymaga klasy 6 a mimo to obecnie działa mi na Class 4 bez żadnych problemów. Gdy często kopiujesz duże pliki i nie chcesz czekać też mógłbyś dopłacić… gdyby usb Cię nie ograniczał – prędkości na linii komputer-tablet nie zbliżą się do specyfikacji class10. Do zwykłej pracy z multimediami (aplikacje ładuj na te ~16GB wewnętrzne) bierz class4 bo akurat odczyt mają bardzo podobny. |
|
|
#
Dodano: 26-02-2012 10:52
w sumie racja bo glownie liczy sie odczyt a nie zapis – w kamerach stawiamy na szybki zapis, posprawdzam parametry odczytu w poszczegolnych klasach . Warto brac 32 gb ? czy styknie 16 gb ? |
|
|
#
Dodano: 26-02-2012 14:50
To zależy co chcesz na tym trzymać. Tak się składa, że HTC Flyer w specyfikacji ma podane, że obsługuje do 32GB więc ja się nie zastanawiam – biorę 32GB. Koszt 16GB to około 50zł a 32GB około 100zł więc za gigabajt cena jest podobna. Przy obecnym tempie wzrostu zapotrzebowania na miejsce na dysku lepiej mieć zapas. Na kilkanaście kart które miałem jeszcze żadnej nie zepsułem, z każdej rezygnowałem z powodu małej pojemności i służy mi obecnie jako backup lub pendrive – więc kupując większą nawet po odejściu Flyera do lamusa karta może Ci się przydać. |
|
|
#
Dodano: 26-02-2012 18:44
Zgadza sie – biore 32gb. Jeszcze przemysle czy warto pchac sie w szybsze czy styknie class4. Ze tak zapytam przy okazji : bedziesz kleil jakas folie ochronna na ekran ? i Czy biezesz pod uwage zakup jakiegos fajnego etui na flyera ? i czy bedzie to kondon zelowy czy raczej jakis otwierany w formie kasiazeczki z mozliwoscia podparcia na stole ? |
|
|
#
Dodano: 26-02-2012 20:01
Folii raczej nie, choć jeszcze się zastanowię. Nie wiem jak ekran dotykowy we Flyerze będzie się sprawował ale posiadam Blackberry 9700 od ponad roku (poprzedni tak samo) i ekran jest w stanie idealnym, natomiast powoli zaczęły wycierać się inne miejsca. Mój BB ma zdecydowanie gorsze życie niż będzie miał tablet – z telefonu dużo więcej korzystam, zabieram go wszędzie a w pracy często się brudzi. Nie chcę też zmniejszać czułości ekranu na dotyk. Co do etui, to kondony żelowe jakoś pachną mi tandetą ale przy ich cenie można by się zastanowić. Niestety z doświadczenia wiem, że jak dostanie się pod nie jakaś drobinka piasku to rysuje urządzenie bardziej niż by było bez niego – za to rzeczywiście chroni przed obiciami i ogranicza zniszczenia przy delikatnym upadku. Tablet jednak nie wejdzie z takim czymś do oryginalnego pokrowca który bardzo mi się podoba. Pokrowce w formie książeczki są za drogie (~150zł te ze wszystkimi potrzebnymi wycięciami) a nie oferują dużo – w tej cenie do innego tabletu można dostać wersję z klawiaturą bluetooth. Podsumowując – na dzień dzisiejszy wystarczy mi bardzo ładny oryginalny pokrowiec. |
|
|
#
Dodano: 26-02-2012 09:58
A ja mam takie pytanie czy było w zestawie to pióro do tego Htc ?? |
|
|
#
Dodano: 26-02-2012 10:24
tak jest pioro i etui (choc etui dla mnie nieuzyteczne bo wsuwane – musze kupic jakies otwierane ) |
|
|
#
Dodano: 26-02-2012 11:32
czyli w zestawie jest ładowarka na PL gniazdko i przejściówka angielska? Czy tylko ładowarka na gniazdko angielskie? Ja jeszcze czekam do poniedziałku na odbiór… |
|
|
#
Dodano: 26-02-2012 13:56
ładowarka jest UK i przejsciowka pl ale przejjsciowka wrzucona byle jak do pudelka i do mnie przyszla uszkodzona ( pudelko z tabletem latalo wewnatrz wiekszego pudelka do ktorego luzem wrzucili przejsciowke i ułamana jest jedna nozka przejsciowki ) ta przejsciowka to bardzo niskiej jakosci – takie sa na alledrogo po 2 zeta. Musze kupic jakas lepsza. |
|
|
#
Dodano: 27-02-2012 11:13
Zrobiłem aktualizację do androida 3.2 i faktycznie wyłączają się przyciski na obudowie a pojawia się pasek na dole ekranu który wyłącza nam centymetr z użytkowanego ekranu :/ nawet jak sie w coś gra, mógł by się on minimalizować… |
|
|
#
Dodano: 27-02-2012 23:54
ja nie nie robie update-u do honeycomb-a – za duzo ludzi narzeka ( choc to tak naprawde pierwszy system wspierajacy tablet a nie telefon )poczekam na ICS na flayera |
|
|
#
Dodano: 29-02-2012 11:59
Testowałem trochę andki 2 i 3. Główną wadą Honeycomba jest belka na dole która nie minimalizuje się nawet przy oglądaniu filmów i graniu w gry i wyłączenie sprzętowych przycisków. Poza tym 3.2 jest rewelacyjnym systemem – wszystko inne podoba mi się bardziej niż w poprzedniej wersji. Przy obsłudze widać, że jest przeznaczony do wielozadaniowości. |
|
|
#
Dodano: 01-03-2012 15:27
No i można obsługiwać system piórkiem, a nie tylko rysować, jak do tej pory :) |
|
|
#
Dodano: 28-02-2012 15:23
Analogicznie, też się powstrzymam on update’a do 3.2 – jak dla mnie i to co jest świetnie się spisuje – już flyer wpisał w życie naukowe doktoranta:) Naklejaliście folie na ekran? |
|
|
#
Dodano: 28-02-2012 19:31
Ja nakleiłem oryginalną HTC. Wszystko działa tak samo jak przed naklejeniem :) |
|
|
#
Dodano: 28-02-2012 17:12
wlasnie zastanawiam sie czy naklejac ta folie poliweglanowa – czy nie zmniejszy sie przez to czulosc ekranu dotykowego ? Poza tym nie wgryzalem sie w temat czy sa rozne rodzaje tej folii czy ta roznica w cenie pomiedzy nimi jest wzieta po prostu z … ? Edited by: Macky |
|
|
#
Dodano: 03-03-2012 19:48
Czy podłączaliście Flyera do wi-fi za pomocą 3G programem Joikuspot? Ten program zainstalowany w Nokii E72 działa normalnie, laptop korzysta z internetu wi-fi z komórki, a flyer go w ogóle nie widzi. Czy mam coś źle ustawione we flyerze? Nie widzi on tego punktu dostępu. Co zrobić? Dzięki z góry za pomoc! |
|